kishelma.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
 
Leeftijd: 3 jaar en 5 maanden 
 

 
 
Veel mooie gedichten met
iedere maand een ander thema.
 
Wil je jouw punt hier terugvinden?
Meld je dan nu aan!
 
 
Doe mee aan de vrede
en plaats deze vredesduif
op je website voor een
betere wereld zonder oorlogen
en haat voor een wereld
vol vriendschap,
liefde en verdraagzaamheid.
 
 
 
Elk kaarsje, hoe klein ook.
brengt licht in de duisternis.
Dit kaarsje brandt voor hen
die het nodig hebben en voor
hen die niet meer bij ons zijn.
 
 
Deze virtuele vrouw loopt
in de strijd tegen borstkanker,
om zo de aandacht te vestigen
voor dit wereldwijde probleem.
Neem haar over en zorg
dat ze blijft lopen.

Awards
Als je in mijn vriendenlijst staat,
mag je deze meenemen!
 
Gekregen van Tanya ter stimulans
om te bloggen
 
 
Award voor webloggers vanwege
hun houding tegenover andere
webloggers en/of uit dankbaarheid
 
Gewonnen bij Onsthemagedichtenhoekje
met het gedicht 'Moelijke woorden'
 
 
Gekregen van
mijn vriendin Tanya
 
 
15-11-2009
 
 
 
 
Kijkoperaties
Vorige week vrijdag was het ook al weer vroeg dag. Om half zes ging de wekker en om half zeven zat ik in de bus op weg naar het treinstation. Daar stapte ik om zeven uur in de trein op weg naar Amsterdam, daar was ik tegen een uur of acht. Na een paar minuten gewacht te hebben, kwam daar ook mijn klasgenoot aan en samen gingen we op zoek naar de metro die ons tot vlak bij het VU medisch centrum zou brengen. Je kon er die dag namelijk kijkoperaties bekijken. Op een groot scherm in een collegezaal kon je vier operaties volgen. In de OK's was een camera aanwezig en ook een microfoon, je kon dus meekijken met wat de chirurgen deden; zowel in de OK zelf als in het lichaam waar ze aan het opereren waren. Ook konden er vragen worden gesteld aan de chirurgen of aan de professoren die in de college zaal aanwezig waren (om de chirurgen niet te veel uit hun concentratie te halen). Er waren die morgen twee rondes, de eerste groep ging eerst de operaties kijken en daarna naar de informatiemarkt, de twee groep net andersom. Ik heb echter twee keer den operaties bekeken, bij de tweede groep was heel veel ruimte over en de informatiemarkt vond ik niet echt interessant. Bij de tweede ronde operaties kijken, gingen de operaties verder waar ze in de eerste ronde gebleven waren. Een ronde duurde vijf kwartier en in die tijd kan je niet altijd een complete operatie uitvoeren (afhankelijk van de ingreep). Uiteindelijk heb ik de volgende operaties gezien: verwijderen prostaat in verband met kanker, afsluiten baarmoedermond na operatie in verband met kanker, behandeling liesklachten bij een marathonloper, verhelpen van overmatig zweten aan de handen en oksels, operatie aan kniebanden en vleesbomen verwijderen in de baarmoeder. Er waren misschien nog meer operaties maar die kan ik even niet meer bedenken. Het was heel interessant om te zien allemaal. Je kijkt echt mee in het lichaam. Bij de operatie aan de prostaat was ook de urineleider zichtbaar en dan zie je die af en toe samentrekken als er urine door stroomt. Ook zie je heel duidelijk de andere organen liggen als de eierstok en eileider en de lever. Heel apart om te zien. Er werd een duidelijke uitleg gegeven van wat je zag en wat en waarom ze iets deden. Leerzaam en leuk om te zien dus!
    Om half twaalf had ik het daar wel gezien (we waren om half negen begonnen met de operaties kijken) en dus gingen we weer richting station. Mijn klasgenoot ging naar huis, ze had nog andere dingen te doen. Ik ben de trein op gaan zoeken richting Amsterdam Centraal. Die reed echter niet door een aanrijding met een persoon dus heb ik maar de metro gepakt. Gelukkig heb ik de studenten ov-chipkaart waardoor ik doordeweeks gratis reis. Op Amsterdam Centraal aangekomen ben ik de winkels in gegaan. Daar heb ik me wel even vermaakt, hoewel het helaas wel begon te regenen. Ik heb zelfs nog een bloesje gekocht bij de New Yorker; wit met een grijs streepje. Halverwege de middag ben ik weer naar de treinen gegaan, nu om de trein te pakken naar Haarlem, naar vriendlief. Die heeft me opgehaald van het station en ben ik naar hem toe gegaan. 's Middags hebben we een tijdje zitten kletsen en niksen. 's Avonds na het eten hebben we een film gekeken (The Lake House) die we daarvoor bij de videotheek hadden geleend. Het was leuk om elkaar weer te zien. Toch ben ik op tijd weer naar huis gegaan, ik was best moe en was al een lange dag. Daarbij was mijn moeder er niet blij mee dat ik nog terug moest over Amsterdam. Om negen uur stapte ik in Haarlem op de trein, iets over tiennen was ik thuis. Nou ja, ik moest nog een half uur met de bus. Daar moest ik eerst nog een kwartier op wachten, de bus die zou moeten komen, miste een ruit *-) en dus moet er een vervangende komen. Uiteindelijk was ik rond kwart voor elf thuis. Wederom een lang dagje dus.

Reacties

Sandra op 24-10-2010 20:37
Brrrr... kijkoperaties bekijken. Dat is nou echt niks voor mij! Heb ooit als vakantiekracht gewerkt en daar heel wat uurtjes op de afdeling van de OK afdeling doorgebracht, maar (al mocht het wel) echt niet het lef gehad om ook naar een operatie te gaan kijken. Het wegbrengen van organen naar het lab was al eng genoeg.
Ja, en dat gaat dan over twee weken naar Body World in Rotterdam.
♥ Inge ♥ op 25-10-2010 15:30
Dat is leuk...kijkoperaties!!! Ik vind dat geweldig om te zien hoe men dat doet...geweldig om te zien hoe een lichaam in elkaar zit...daarom vond ik Body Wolds ook zo interessant!
The Lake House is een goede film...heb ik een tijd geleden al eens gezien! En New Yorker vindt Iris ook een leuke winkel!!
 
Heb een fijne dag verder hoor!
boclau op 31-10-2010 09:19
Dat is wel gaaf om een keer mee te maken die kijkoperaties! Gezellig dat je daarna ook gelijk kon afspreken met je vriend.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl